Introductie recreantencompetitie

Binnen LBC bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan recreantencompetities: de NJC (najaarscompetitie) en VJC (voorjaarscompetitie). Deze worden georganiseerd door regio ‘Centrum’ van Badminton Nederland. Graag vertel ik jullie – in mijn rol als coördinator – wat deze competities inhouden en hoe je hier met een team aan deel kunt nemen. Eén ding staat vast: bij de NJC en VJC gaat het om sportiviteit, spelvreugde en gezelligheid!

Doelgroep en teams
De NJC en VJC zijn bestemd voor niet-competitie-spelende senioren die redelijk tot goed kunnen badmintonnen en die naast vrij spelen binnen LBC ook wel eens een shuttletje in wedstrijdverband tegen vreemde tegenstanders willen slaan. Een recreanten team heeft een bepaalde sterkte. Er wordt naar gestreefd een team in een poule van eigen sterkte in te delen. Een nieuw team zal bij eerste deelname haar niveau ‘testen’. Hierbij loopt het team dus de kans zwaar te verliezen of alle wedstrijden easy te winnen, but . . . . that’s all in the game.

Teamcaptain
Een team kiest uit haar leden een teamcaptain. Deze onderhoudt contact met mij (de coördinator). Ik onderhoud op mijn beurt alle communicatie met Badminton Nederland. Met name voor en bij aanvang van de competitie is er onderling contact. Tijdens de competitie is een team bij voorkeur selfsupporting.

Het verschil van de recreantencompetitie met de echte competitie is dat:

  • je niet op zondag overdag, maar op een door-de-weekse avond speelt (thuiswedstrijden in De Korf op donderdagavond; uitwedstrijden afhankelijk van de speelavond van de tegenstander)
  • er maximaal 5 teams in één poule zitten en je dus maximaal 8 wedstrijden speelt (4 thuis en 4 uit)
  • deze 2x in een seizoen gespeeld wordt (de eerste ronde heet najaarscompetitie en loopt ongeveer van eind september tot half januari; de tweede ronde heet voorjaarscompetitie en loopt vanaf eind januari t/m uiterlijk eerste week mei)

De overeenkomst met de echte competitie is dat:

  • een team per wedstrijd 8 partijen speelt. Een gemiddelde wedstrijdavond duurt dus zeker 2 tot 3 uur, en daarnaast is er de reistijd
  • het spelplezier en de lol even groot zijn

Zo neem je deel
Wil je meedoen aan de NJC of VJC, dan is het zaak dat je een team samenstelt. Ga hiervoor op zoek naar minstens 3 en maximaal 5 andere recreanten die ook aan deze competitie deel willen nemen. Besef dat met een team van 4 personen elk teamlid op een wedstrijdavond maximaal aan de bak moet: 3 partijen! Wil je minder spelen c.q. heb je meer dan 4 spelers, dan speelt ieder meestal een partij minder.

Er zijn poules met enkel herenteams. Er bestaan geen poules voor enkel damesteams. Mixed teams komen het meest voor. Zo’n team bestaat tenminste uit 2 dames en 2 heren.

Inschrijven
Is je team compleet, bepaal dan samen wie de rol van teamcaptain op zich neemt. Laat hem/haar het teaminschrijfformulier downloaden, invullen en per mail aan mij toe sturen

Houd hierbij rekening met de uiterste datum aanmelding zoals vermeld op deze site; menukeuze Vereniging > Kalender. De teamcaptain ontvangt van mij, zodra ik dat weet (ruim voor start van de competitie), de van belang zijnde informatie met o.a. de poule-indeling en het speelrooster. De teamcaptain speelt deze informatie door aan zijn teamleden en organiseert de uitvoering van het speelrooster.

Lukt het je niet een team samen te stellen, geef dat per mail aan mij door (en laat me tevens weten of je beschikbaar bent om in te vallen). Ik noteer dan je naam op een lijst en waarschuw je als er zich op dezelfde manier 3 of meer andere geïnteresseerden gemeld hebben.

Gastheerschap
Het is goede gewoonte dat het thuisspelende team als gastheer optreedt. Dit betekent o.a. de tegenstanders ontvangen en na afloop van de wedstrijd een drankje aanbieden.

Competitiebijdrage
De penningmeester zal je de van toepassing zijnde competitiebijdrage (ongeveer €10,-) in rekening brengen.

Slottoernooi
Voor alle teams die in een seizoen deelgenomen hebben aan de NJC en/of VJC wordt door Badminton Nederland een afsluitend toernooi georganiseerd met enkel gemengd dubbel wedstrijden. De laatste keren in de Kees Boeke sporthal te Bilthoven. Hiervoor moet je apart inschrijven en er geldt, net als voor de normale recreantencompetitie, dat inschrijven in een hogere klasse mag. Dus wint jouw team bijvoorbeeld alle gemengde dubbels redelijk makkelijk, probeer dan tijdens de slottoernooi eens een hogere klasse uit!

Ik hoop dat deze informatie voldoende is en je helpt om mee te gaan doen aan de recreantencompetitie!

Heb je nog vragen en/of tips, mail ze me!

Met sportieve groeten,
Henk van den Ham (henkvandenham@live.nl).